Ball de Diables Infantil, la pedrera del Ball

El Ball de Diables de Tarragona Infantil neix el 1998, amb motiu del 15è aniversari de la versió adulta. El desllorigador de la iniciativa és fàcil de comprendre: calia assegurar un relleu generacional i formar pedrera de nous diables. Amb quinze anys al carrer, el BDT ja comptava amb el favor i el fervor de la canalla de la ciutat i, entre aquesta, molts entusiastes que volien tirar foc però eren massa joves d’edat (en aquell moment, calia tenir 16 anys per tirar foc amb el BDT).

També va ser inspirador i motivador per a engegar la creació del BDT Infantil modern el fet d’haver localitzar imatges d’un Ball de diables Infantil a l’ermita de la Salut del 1922, encara que sigui difícil assegurar que fos un ball infantil pròpiament de Tarragona. I així,  prenent model dels pocs balls de diables infantils que hi havia en aquell moment, vam crear el nostre, una versió calcada del BDT, però de mida infantil, amb el mateix nombre de diables, timbals, Llucifer i Diablessa…, amb xiquets i xiquetes d’entre 6 i 12 anys d’edat. L’Infantil ha canviat de vestuari i estris paral·lelament els diables grans.

L’aparició del BDT Infantil va suposar el germen de la Santa Tecla Petita en tots els sentits: va ser el primer element infantil a aparèixer a la ciutat i l’iniciador de la seqüència ritual de la Festa en versió infantil. Els anys successius han anat apareixent les rèpliques infantils de la major part del Seguici Popular i s’ha articulat la Cercavila Petita de Santa Tecla (tarda del 19 de setembre), el Correfoc infantil (vespre del dia 20 de setembre) i, des que hi ha l’Aligueta i el 2010 s’afegeix l’acte de la Baixadeta (tarda del dia 18), els diablets hi participen fent de cordó de seguretat, tal com fan els diables grans la nit del 21, amb la baixada de l’Àliga.

Sortides i intercanvis

El Ball de Diables de Tarragona Infantil sol fer una sortida conjunta amb l’Aligueta a les residències de gent gran de la Xarxa Santa Tecla com a acte previ a les Festes, a principis de setembre i, durant l’estiu, actua a d’altres poblacions de la Catalunya Nova que disposen de ball de diables infantil, generalment com a intercanvi: aquests balls infantils són els convidats al Correfoc infantil del dia 20 a Tarragona.

Entre les sortides del BDT Infantil fora de la ciutat destaca la seva participació a les Festes Decennals de Valls de 2011. També són places habitualment “visitades” pels nostres diables El Morell, Cabra del Camp, l’Arboç del Penedès o Torredembarra.