El Ball de Diables de Tarragona ofereix diversos tipus d’actuacions, algunes de les quals només es realitzen a la ciutat, en actes i festivitats concretes i específiques.

Cercavila

Els grups de foc encapçalen habitualment la desfilada d’elements festius que conformen els seguicis populars la vigília de la festa major. A Tarragona, el Ball de Diables obre pas al Seguici, seguit de la resta de grups de foc, a la Cercavila del 22 de setembre.

Però també hi ha les cercaviles de foc, en les quals només prenen part diables i bestiari de foc, com és el cas de la que s’organitza a la nit de Sant Joan a Tarragona, amb tots els grups de foc de la ciutat i alguns de convidats de fora.

El Ball de Diables de Tarragona també sol participar a les cercaviles de foc habituals a les mostres i trobades de balls de diables, en què el Ball de Diables de Tarragona ha participat des dels seus inicis i ho continua fent actualment, amb les que organitza la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya.

Finalment, el Ball de Diables de Tarragona també participa en cercaviles d’apadrinament d’elements de foc d’altres poblacions, sigui com a convidat o bé en el paper de padrí de la nova entitat.

Correfoc

El Ball de Diables de Tarragona organitza el Correfoc que tanca les festes de Santa Tecla d’ençà que va tornar al carrer el 1984. Al correfoc tarragoní hi prenen part els sis grups de foc locals i tres balls de diables i dues bèsties de foc convidats pel nostre Ball.

La participació als correfocs d’altres poblacions catalanes és una de les activitats habituals del Ball de Diables de Tarragona durant l’estiu, principalment de la zona dels balls de diables tradicionals, entre els quals destaquen, per la freqüència, el de Vilanova i la Geltrú, el del Morell i el de Torredembarra. Més esporàdicament, el Ball de Diables de Tarragona ha participat en alguns correfocs per les Terres de l’Ebre, al de Cervera, i alguns al voltant de Barcelona.

Ball de Sant Miquel i Diables

La representació de la lluita del mal contra el bé, en què l’Arcàngel Sant Miquel derrota Llucifer, la Diablessa i les seves tropes infernals, el Ball de Diables de Tarragona la porta al carrer la vigília de Santa Tecla, després de la Cercavila, a l’actuació conjunta dels cinc balls parlats actuals del Seguici Popular, i el dia de la patrona, a la tornada d’Ofici, a l’enfustat de davant de l’Ajuntament. Val a dir que, als anys 80 i 90 del segle passat, l’actuació conjunta dels balls parlats es feia el dia 23, al vespre, després de la Tornada de Professó.

Fora de la ciutat, el Ball de Sant Miquel i Diables de Tarragona només es representa en el marc de les mostres de balls de diables tradicionals o, més esporàdicament, en festivals de teatre o congressos sobre cultura popular.

Col·laboracions especials

Al llarg de la seva trajectòria, el Ball de Diables de Tarragona també ha col·laborat i ha pres part en espectacles teatrals, actes protocol·laris institucionals i, els darrers anys, en projectes audiovisuals. D’entre aquests, destaquen:

– Participació a l’espectacle El drac i la poncella, amb l’Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili, amb el qual ha actuat a Tarragona, a la XIV Fira de Teatre al carrer de Tàrrega, al III Festival de teatre i música medieval d’Elx i en una petita gira per tres ciutats italianes. Entre els anys 1994 i 1995.

– Participació a la Cloenda dels Jocs Juvenils 2009. Auditori del Camp de Mart, Tarragona. Espectacle dirigit per Joan Font (Comediants). 2009.

– Participació a un anunci de cerveses Damm, amb diferents elements de cultura popular catalana. 2013.

– Participació al videoclip musical de la cançó “Viu”, del grup Roba Estesa, amb diferents elements del Seguici Popular tarragoní. 2016.

– Participació als actes protocol·laris de l’agermanament de ciutats fabricants de Chartreuse. Voiron (França). 2017.

 

Podeu trobar més informació sobre la terminologia de les actuacions a:

Paraula de Tecla. Vocabulari de les festes de Santa Tecla, d’Enric Garriga, Marina Massaguer i Mariona Savall. Ajuntament de Tarragona, 2010.