Vestuari

Indumentària: El Ball de Diables ha utilitzat tres vestuaris diferents en tots aquests anys. El que no ha variat és que consta de pantalons i casaca amb caputxa rematada amb dues banyes vermelles, mocador verd amb punts blancs, mitjons vermells i espardenyes de vetes. Els dos primers dissenys van ser obra de l’artista alcoverenc Toni Torrell; el segon disseny es va repetir amb la renovació de vestuari del 20è aniversari del Ball, de manera que el vestit de les sanefes blaves, vermelles i daurades l’hem lluït durant vint anys. El tercer disseny, estrenat amb la renovació del 30è aniversari, és obra de la dissenyadora Tamara Huete i, en aquest cas, projecte guanyador d’un concurs convocat pel Ball de Diables de Tarragona.

Llucifer: El vestuari de Llucifer, amb idèntics motius decoratius que els diables de tropa, difereix del d’aquests en què la casaca no porta caputxa, ja que per damunt duu una capa vermella, amb caputxa però sense banyes, i es cobreix el cap amb un barret de copa. Aquests dos elements distintius simbolitzen també el poder superior del personatge.

Diablessa: La indumentària de la Diablessa, amb decoració similar a la dels diables, remarca la feminitat del personatge amb unes faldilles amb mirinyac (a sota hi duu enagües) i cosset blanc amb sanefes cobert amb una armilla vermella. Es cobreix el cap amb una pamela decorada a joc amb el vestit, per remarcar el caràcter luxuriós de la mestressa del Ball; cal recordar que la paraula “pamela” antigament era un eufemisme per referir-se a les prostitutes.

Arcàngel: Vestit inspirat en l’escultura de remata el retaule de l’altar major de la Catedral de Tarragona. Tot el treball de metall i plomes és obra de l’artista vila-secà Antoni Mas. Els complements de cuir són obra del baster Xus Paredes, del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau. L’arcàngel només surt a la ciutat de Tarragona durant les festes de Santa Tecla, a la representació del Ball de Sant Miquel i Diables, per derrotar a Llucifer, Mascaron i la resta de diables. Fora de la ciutat, l’arcàngel acompanya els diables a les mostres i trobades de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya.

Estris

Maces:  Cada diable porta una maça des d’on tira les carretilles i els sortidors. Des de l’any de la recuperació de l’entitat, s’han creat quatre models diferents, que s’han renovat amb cada renovació de vestuari. La maça actual es va crear l’any 2013 —any del 30è aniversari del Ball de Diables—, on predomina més el verd. Dels models anteriors, destacava el vermell per damunt del verd.

Ceptrots:  El Llucifer i la Diablessa porten ceptrots: caixes polièdriques plenes de pedres que originen un fort soroll i des d’on es tira el foc. El de Llucifer és un gran moixó, i el de la Diablessa són dues banyes de cabra amb dues serps. Són obra del ferrer i escultor vila-secà Antoni Mas. L’any 2008 es van realitzar uns nous ceptrots que són una rèplica exacta dels primers.

Timbals:  Quatre timbals de fusta artesanals, amb pell de cabra, tensors de cuir i tensats amb corda d’espart. Van ser creats l’any 1993 per l’artesà Enric Martí.

PROJECTE

Amb motiu del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Diables de Tarragona (l’any 2013), es va convocar un concurs per a renovar la imatge que durien als vestits amb la col.laboració de l’escola d’art i disseny de la ciutat de Tarragona. Consistia en fer una nova proposta pels personatges que formen el Ball de Diables adult i infantil: en Llucifer, la Diablessa i els diables.
El disseny i la coordinació de la pintura artesanal ha anat a càrrec de la Tamara Huete i hi han participat la Mar Mateu, en Gerard Martín i ella mateixa. Hi van col·laborar altres il·lustradors així com membres del Ball de Diables de Tarragona.

ELS COLORS

Combinant el verd amb el vermell es provoca una sensació de vitalitat molt forta, el vermell és el color de la vida animal i el verd el de la vida vegetal.

El vermell, el taronja i el groc són els colors del foc i les flames, de la calor. Transmet força, agressivitat i dinamisme. També té significat d’immoralitat, prohibició i perillositat. Tradicionalment el diable es vesteix de vermell i negre, l’infern és el pecat.

  • vestits-projecte-diables-tarragona
  • vestits-projecte-diables-tarragona-casaca
CONFECCIÓ VESTUARI

Galeria fotogràfica del procés de creació i pintura dels vestits creats l’any 2013, en motiu dels 30 anys de la recuperació del Ball de Diables de Tarragona.