L’Aligueta, la incorporació més recent

L’ Aligueta de Tarragona és la secció més recent del BDT, ja que la rèplica en petit de l’Àliga de Tarragona s’estrena per Santa Tecla de 2008. La peça és una rèplica exacta de la gran, a escala d’1/3, construïda pel mateix escultor i ferrer vila-secà Antoni Mas, del taller del qual va sortir la primera 22 anys abans.

Com és habitual al Seguici Petit, la secció de l’Aligueta reprodueix el model de la gran i per això són deu els nens portadors, amb els deus vestits idèntics que els dels aliguers adults. La gran diferència entre els portadors és que, com que l’Aligueta només pesa uns 25 quilos, la poden portar tant xiquets com xiquetes.

El 2008 l’Aligueta s’incorpora a la Cercavila de la Santa Tecla Petita, la tarda del 19 de setembre, al lloc que li correspon, encapçalant el bestiari sense foc. A partir de l’any 2009, l’Aligueta participa regularment a la Santa Tecla a les escoles i en visita un parell cada any.

L’any 2010 s’afegeix un nou acte a la Santa Tecla Petita: la Baixadeta de l’Aligueta, la Mulasseta i el Lleonet, la tarda del dia 18 de setembre, una rèplica infantil d’un dels actes més multitudinaris de les Festes, però sense l’ingredient etílic de la nit del 21. Els anys següents s’aniran afegint a la Baixadeta els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits i la Cucafereta.

Sortides més enllà de Santa Tecla

Fora dels actes de la Santa Tecla Petita, l’Aligueta i el Ball de Diables de Tarragona Infantil solen fer una actuació conjunta a una o dues residències de gent gran de la Xarxa Santa Tecla, el cap de setmana previ a l’inici de les Festes. Aquestes actuacions alegren un divendres tarda i un dissabte matí els residents i, a la canalla, els serveix de sortida d’assaig per a les Festes.

Tot i que l’Aligueta és una rèplica de la gran i representa el mateix simbolisme, no té el caràcter de símbol protocol·lari de la Corporació Municipal que aquella, per la qual cosa gaudeix de més llibertat per fer sortides fora del marc de Santa Tecla i de la ciutat. Per això, en els deu primers anys de sortida al carrer ha ballat a Cabra del Camp i, en més d’una ocasió, a les festes de Ferran, per la Mare de Déu d’agost.

CREACIÓ ALIGUETA

L’escultor i ferrer vila-secà Antoni Mas creador de l’Aligueta l’any 2008, sent una rèplica exacta de la gran creada per ell mateix, en el seu procés de creació.