Amb motiu dels quinze anys des de la seva recuperació, durant les Festes de Santa Tecla de l’any 1998, el Ball de Diables de Tarragona va organitzar la XVI Mostra de Folklore Viu, que en aquella ocasió vé constituïda per la IV Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, on va ser un privilegi poder-ho emmarcar dins les festes de Santa Tecla.

En el decurs de la Mostra, es va poder observar com els parlaments manenten en plena vigència l’estructura tradicional del Ball, amb els seus personatges encapçalats per Llucifer, cabdill de tots els diables; seguit per la Diablessa en el paper de la seva dona, però sempre representada per un home; l’Arcàngel Sant Miquel; els diables o borrons, amb un nombre concret de cada colla; l’encenedor o fogall; els timbalers o tabalers; i la intendència, formada per diables que subministren pirotècnia o allò necessari, anomenats civaders o saquers en segons quins indrets.

Per tal de donar més relleu i espectacularitat a la Mostra; l’entitat va convidar al “Diablo de Tijarafe”, de l’Illa de San Miguel de La Palma, a les Canàries. La dansa d’aquest diable consistia en la “suelta del diablo”, ni més ni menys una carcassa amb una persona a dins, plena de bengales, sortidors, carretilles i altres ginys pirotècnics, que va produïr un espectacle ple de reminiscències ancestrals i que entusiasma a tothom, en una nit plena de màgia i misteri. Gegants i Capgrossos – els “Mascarones” – acompanyen el “Diablo” en la seva dansa peculiar. El “Diablo de Tijarafe” per raons de protocol, surt només a la seva població a la matinada del 7 al 8 de setembre, vigília de la Nativitat de la Verge.

Reunir en una mateixa plaça els vuits balls de diables que en aquella ocasió van participar a la Mostra (a l’actualitat en son 9, amb l’entrada del Ball de Diables de La Riera), és cosa d’un cop a l’any en poblacions diferents. Per a la ciutat de Tarragona, aquella Mostra va ser una oportunitat única que els tarragonins van poder viure d’un espectacle diabòlic irrepetible, en un marc incomparable de l’emblemàtica plaça de les Cols.

Els programa d’actes d’aquella mostra va ser el següent:

7h, des de la Plaça de la Font, Matinades amb tabals i trons.

11.30h, des de la Plaça de la Font fins a la plaça de les Cols, cercavila: anada a plaça.

12h, plaça de les Cols, representació dels Balls Parlats.

19.30h, des de la Font del Centenari fins a plaça de les cols, cercavila de foc.

20.30h, Carretillades de lluïment dels Balls de Diables amb la participació especial del Diablo de Tijarafe.