Cròniques tecleres des de l’infern ocult de Santa Tecla
Aquestes cròniques repassaran aquelles altres activitats del Ball de Diables de Tarragona al voltant de les Festes de Santa Tecla, no tan visibles ni tan massives, però que es couen a les entranyes de l’entitat i alimenten la nostra cohesió.
Capítol 1
Després de celebrar la diada de Santa Tecla 2017 just fa un mes, fem repàs de les activitats de l’entitat per la Festa Major d’enguany. Potser no cal consignar gaires detalls dels actes principals de la Santa Tecla Petita ni de la dels grans, aquells multitudinaris i centrals del programa, aquells que tothom se sap de memòria i ha pogut viure en directe: baixades d’àligues, cercaviles, correfocs, anada i tornada d’Ofici i Professó del dia 23.
No cal dir que la samarreta de les festes és una de les activitats que ens fa moure més aviat cada any: es presenta a finals de juliol i es ven des de principis d’agost i fins al final de les festes. Això implica comandes, recomptes, i distribució de 6.000 a 8.000 samarretes i no pocs maldecaps de talles, proveïdors, punts de venda… Al voltant de la samarreta hem fet concursos per les xarxes d’Instagram, Facebook i Twitter, per promoure’n la venda i n’hem regalat deu des del programa especial de Santa Tecla de Tarragona Ràdio.
Una altra convocatòria per les xarxes ha estat la de teclers per fer d’extres al nostre vídeo promocional, que vam gravar el dilluns 4 de setembre a la plaça de les Cols. Val a dir que la majoria d’extres que van venir eren teclers infantils, però per algun lloc es comença la pedrera! I parlant encara de l’Infern digital, el dissabte 9 de setembre vam estrenar la pàgina web internament; per al món el dia 13 i l’endemà vam presentar el vídeo promocional, amb la crida de Llucifer a viure les festes amb els diables.
Capítol 2
Comencem pels més petits, el Ball de Diables Infantil de Tarragona, que van protagonitzar els primers actes de les festes, portant el Ball de Sant Miquel i Diables a les residències de Llevant (divendres 8, a la tarda) i de Ponent (dissabte 9, al matí). I no van faltar tampoc a la cita anual de Santa Tecla a les escoles, visitant l’escola Pau Delclòs el matí del primer dia de les festes; a la mateixa hora que l’Aligueta visitava el Mare Nostrum. Aquesta va repetir l’activitat el dilluns 18, visitant l’escola Marcel·lí Domingo.
La Santa Tecla Petita va tornar a lluir amb la baixadeta de l’Aligueta i altre bestiari infantil. Els Diables infantils van tornar a representar el ball parlat a la plaça de les Cols després de la Cercavila —en què havien fet un parell de versots de parada—, amb versots de Llucifer, Leviatan, Belfegor i Astarot i una escena còmica final entre Llucifer i la Diablessa. I els més joves de l’entitat van rematar la festa un convuls dia 20 de setembre, amb el seu Correfoc, que va tenir de convidats nostres el Ball de Diables Petit de Torredembarra i les Diablesses Petites de la Geltrú. Mentrestant, a l’altra punta de la Rambla, es congregaven milers de manifestants mobilitzats pel que estava passant a Barcelona.
Capítol 3
Els assajos de les seccions d’àligues havien començat a finals d’agost i havien de durar fins al primer dissabte de festes. Els diables infantils han assajat tot l’estiu, i han fet sortides —entre juliol i agost— a Torredembarra, el Morell i Vilanova. A finals d’agost començava la redacció de versots per a Santa Tecla i l’actualitat sociopolítica del país ens desbordava de temes nous cada dia.
Calia trobar un fil conductor i el referèndum i el posicionament de l’Ajuntament de Tarragona al respecte ens el servien en safata. Amanit amb unes quantes conyes sobre paperetes i guàrdies civils assaltant impremtes; fins i tot vam estar a punt d’imprimir les nostres paperetes marcades a la famosa seu de Constantí primera víctima local de les intervencions dels “piolins”.
Els assajos, com sempre, els hem encabit amb calçador entre la Diada i els dies i actes de les Festes. L’últim assaig el vam fer a la plaça del Ball de Diables, el vespre de la Baixada de l’Àliga, abans de la nostra tradicional pollastrada.
Capítol 4
Els primers actes pròpiament dins les festes van ser l’habitual esmorzar a la plaça del Ball de Diables, abans de la diada castellera del primer diumenge i, a la tarda, ja dins del programa oficial i públic, el 2n Mercadet d’intercanvi de les Festes i la 2a Jornada «Baixa a l’Infern: t’obrim les portes». Si el Mercadet va rebre la visita de gent de totes les edats, la del local la van omplir la canalla que volia emprovar-se el vestit de diable i tocar el timbal, acompanyats de pares i mares que van poder descobrir els tresors i relíquies infernals del nostre local.
L’endemà, dilluns, mentre es feia la baixadeta de l’Àliga, els representants de la Chartreuse a Tarragona —la Carme i el Yannick i el seu mestre cocteler d’Almeria— ens preparaven un còctel al local per a fer-nos l’entrega de la provisió d’oli per a les Festes. L’assaig de versots que vam fer a quarts de nou del vespre, a la nostra plaça, va resultar “xartreserament” animat… I quan van arribar els aliguers del seu assaig als jardins de la Casa de la Festa, vam fer el lliurament i recepció de caixes i ampolles de Chartreuse al local i el vam compartir a les xarxes.
Capítol 5
Passada la Santa Tecla infantil, la nit del 21 vam repetir la seqüència anual de fer el darrer assaig general de versots i la pollastrada a la plaça del Ball de Diables, abans d’enfilar cap al Pla de la Seu, vora les 11 de la nit. Enguany ens va acompanyar des de la plaça mateix la Tradiband, per animar aquesta particular pujada de l’Àliga, portada per diables i uns quants convidats valents. La Baixada de l’Àliga va ser tan multitudinària i festiva com s’espera d’un dels actes més massius del programa i va culminar amb el ja tradicional Ball de l’any al davant de l’Ajuntament.
El matí del dia 22 vam tenir feina extra: la carretillada honorífica per la signatura del protocol d’agermanament de ciutats seu de la fàbrica Chartreuse. Per a més durícia l’endemà de la nit de la Baixada, just el dia abans ens van dir que l’acte s’avançava una hora i a les 11 havíem de ser a plaça vestits i a punt… Sort del dinar de festa major que diables i aliguers acostumem a fer en restaurants convinguts, per recuperar forces i agafar-ne per a una llarga tarda i vespre de Cercavila.
El moment destacat de la Cercavila va ser l’encesa conjunta dels Diables amb el Drac de Sant Roc —apadrinat pel nostre ball—, per felicitar-li els 30 anys. Per rematar-ho, vam fer el versot i la parada habitual al local de la Colla Jove conjuntament amb el Drac. La pluja ens va tallar just el final de la Cercavila de Festa Major. Les dues enceses finals es van quedar a les bosses i l’Àliga va arribar a l’Ajuntament amb el seu impermeable posat. Però va parar de ploure prou a temps per poder fer el Ball de Sant Miquel i Diables a la tradicional cita dels balls parlats a la plaça del Rei, per alegrar el vespre del públic entès que va aplaudir la nostra farsa de referèndum infernal.
Capítol 6
De la Diada de la Patrona hi ha diversos moments destacables durant tota la jornada. Com estava anunciat, l’Àliga va fer els seus balls protocol·laris de cara al poble i d’esquenes a les autoritats civils (com bona part dels elements del Seguici…), tant a l’Anada a Ofici, davant la Catedral, com a la Tornada d’Ofici, davant de l’Ajuntament.
Els diables ens vam quedar altre cop sense poder fer l’encesa de titani final a la tornada d’Ofici, però vam tornar a posar les urnes a la plaça i, per segon any consecutiu, vam retransmetre el Ball de Sant Miquel i Diables en directe per Facebook Live des de la plaça de la Font. Per cert, la representació sempre la fem de cara al poble i d’esquena al balcó d’autoritats…
De la Professó val a dir que la retallada del recorregut —tornant al dels anys 90, gràcies a la no participació de les colles castelleres— es va agrair i va facilitar l’ajustament d’horaris. A la tercera va la vençuda i per fi vam poder tirar la darrera encesa de titani a la plaça de la Font, a l’acabament de la Tornada de la Professó, i l’Àliga va fer el seu darrer ball per al poble.
Capítol 7
La darrera jornada de les Festes és la que protagonitzen els castells al migdia i el foc al vespre i nit. El nostre Correfoc marca el final de Santa Tecla i enguany hem tingut de convidats el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Drac de Llorenç del Penedès, el Drac del Morell, Ball de Diables de Torredembarra, i el Ball de Diables de Cervera.
La col·laboració amb el col·legi Pau Delclòs, que ens cedeix els patis i vestidors per als convidats i el sopar, facilita bastant la logística de moure uns 300 diables i portadors de bèsties infernals; tant el dia del correfoc infantil com el de tancament de la Tecla i enguany, també, per a la presentació de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, l’abril passat.
El Correfoc ens deixa les darreres imatges espectaculars d’enceses als llocs emblemàtics de la Rambla i les finals al voltant de l’Estàtua dels Despullats (com en diem els pelacanyes del monument als Herois de 1811), que esperem i desitgem que l’any vinent tornin a la plaça del Mercat, la “de tota la vida” durant els primers 25 de la nostra història.