Primer seguici d’elements coronats

L’Àliga de Tarragona, recuperada l’any 1986 pel Ball de Diables de Tarragona va complir trenta tecles durant les festes de l’any 2015. Per celebrar aquesta efemèride, es va organitzar la Mostra de Folklore Viu, centrant-se en un dels elements més característics de l’Àliga: la seva corona. D’aquesta manera, la Mostra es va convertir en el primer seguici d’elements festius coronats.

L’Àliga de Tarragona va anar acompanyada del Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, l’Àliga del carrer de la Pietat de Berga, el Lleó de Barcelona, el Xut i els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, els Gegants de Montblanc, els Gegants Indis de Reus, la Dansa de la Moma de la ciutat de València, la Moixiganga de Sitges i l’Àliga de Girona.

Tots i cadascun d’aquests elements comparteixen el tret comú amb l’Àliga de Tarragona, de portar una corona. De la mateixa manera, tots ells també vinculen la corona amb el mateix sentit que ho fa l’Àliga: amb esperit religiós, relacionant-se amb la figura de Sant Joan evangelista.

Com a anècdota, l’Àliga va ser el primer element del seguici tarragoní que, en l’actual etapa de la democràcia, va retrobar la peça de la corona que l’havia caracteritzat històricament, inspirada en l’antic comte tarragoní, el normand Robert Bordet.