Exposicions – Santa Tecla 2018

«30 anys de samarretes»

Pel cinquè aniversari del Ball de Diables de Tarragona es van “inventar” la samarreta de les Festes. A l’era preinformàtica, quan el disseny gràfic i la il·lustració encara es feien a mà, se’ls va acudir demanar cada any a un artista local que els fes “un dibuix” per a una samarreta. Llavors tampoc no era tan fàcil —ni barat— com avui dia fer-se una samarreta amb un disseny propi, calia anar a grans empreses gràfiques per poder fer un producte així. La proliferació de marxandatge de les festes els anys 90 va portar a la unificació de la imatge de les festes i així, a partir de l’any 2000, al samarreta de les festes que promou el BDT presenta la imatge guanyadora del projecte gràfic de Santa Tecla que tria un jurat extens de representants del Seguici, artistes plàstics i dissenyadors gràfics. Aquesta mostra és un repàs tèxtil de la contribució de l’entitat a vestir les festes durant 30 anys.

«Vida infernal», la mostra i el llibre

Vida infernal és la que duen els diables tot l’any a la seva cova de l’Inframon per organitzar els seus assalts verbals i pirotècnics a la Terra. Després de 35 anys de maquinacions i conxorxes diabòliques, han decidit que ja era l’hora que les pobres ànimes mortals coneguessin algunes de les seves estratègies, el que es cou a les seves calderes, rere la porta de l’Avern. I us ho serveixen en forma de llibre i de mostra: aquesta és un tast del que trobareu al volum en paper, però cap de les imatges ni textos que podeu veure a l’exposició apareix entre les pàgines dels llibre. Esteu avisats: tempus fugit, en aquest cas, el temps tot ho crema!

«Mostra d’arcàngels de la CBDTC»

L’Arcàngel Sant Miquel és l’antagonista de les tropes infernals al Ball parlat de Sant Miquel i Diables, quasi sempre sol contra tots i, tot i així, sempre surt vencedor de la lluita del Bé contra el Mal. Doncs ara que fa 25 anys que el BDT representa aquesta lluita i el seu arcàngel és una rèplica vivent del de l’Altar Major de la Catedral, li toca ser el protagonista per una vegada dels actes i la imatge del 35è aniversari del Ball: li han polit tots els cromats i torna a lluir com el primer dia. L’acompanyen els arcàngels —i alguns àngels i tot!— dels altres onze balls de diables que integren la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya i fan la representació del ball parlat. I tots junts per primer cop, tornaran a vèncer les forces del Mal.